dinsdag 21 februari 2006

Probleempje?

tijgermouwtjes Om de mouwtjes en de zijnaden makkelijker dicht te maken, heb ik het tijgervestje even platgemaakt. Omdat de mouwen me wat kort leken, heb ik daar extra mijn best op gedaan. En wat blijkt: op die ene dus teveel, want daar heb ik de boord mee uitgerekt.
Komt dat weer goed, dus wordt het weer elastische en boordig, met wassen?
Jawel toch, he? Kan iemand me hier even geruststellen?

8 opmerkingen:

Arja zei

ik kan je niet helemaal geruststellen, maar probeer eens natmaken en liggend drogen, eens kijken hoe het er dan uitziet?

leuk idee trouwens, tijgervestje :)

astridpersons zei

oh heerlijk: dat soort dingen gebeurt mij nou ook altijd. En als ik het dan echt helemaal verprutst heb, krijg ik het "eureka" idee waardoor het heel gemakkelijk verholpen had kunnen worden. Dus op eigen risico, hier wat ideeen:
- boordje uithalen en opnieuw breien
- andere boordje ook uitrekken
- Korte mouwen?
Ja inderdaad, aan mij heb je helemaal niks.... maar ik denk er nog over na.

José zei

Dank alvast, dames!
Ik wilde het vestje in elk geval wassen voor ik het geef (opal wordt zachter in de was), dus na het wassen boetseer ik het in model om te zien of dat voldoende werkt.
Zo niet, dan maak ik niet het andere mouwtje even wijd, want dat is echt te wijd, maar brei ik het boordje opnieuw. Of beide boordjes, dat zien we dan wel.
Hopelijk hoeft dat niet, en is wassen en kneden genoeg.
Ik hou jullie op de hoogte!

yvonnep zei

volgens mij werkt wassen (liggend drogen :-)

berthi zei

Toevallig had ik het laatst met mijn moeder nog over breisels wel of niet persen. En wat denk je dat ze zei: niet persen, daar wordt een breiwerk nooit mooier op! Misschien toch maar nieuwe boordjes breien?
Ik ben benieuwd naar het vervolg....

Arja zei

berthi, soms wordt een breiwerk er echt mooier op door persen hoor! onlangs een trui waarvan de naden bijvoorbeeld veel mooier vielen nadat ik ze platgeperst had. een andere trui flink geblockt viel en paste ook veel mooier.

astridpersons zei

persen kan een werkstuk echt helemaal verpesten: ik vind dat het er veel mooier en authentieker uitziet zonder. Niet doen: de steken gaan plat en in elkaar zitten, het wordt slap en week. Nee: het is veel mooier om een werkstuk te laten zoals het is. Persen is alleen handig bij het verbloemen van foutjes (sorry jose, maar ik spreek ook uit eigen ervaring).
groeten,
van een principiele niet-perser.

José zei

Gelukkig, de schade blijkt beperkt: na het wassen in model geknepen en gestreken (met de handen dus) en plat te drogen gelegd, is er bijna niets meer van mijn misstap te zien.
Stel dat het ander garen was geweest, dan was het misschien onherstelbaar, dus ik heb wel geluk gehad!
Een foto van het resultaat komt nog, als het helemaal droog ik maak ik een duidelijke foto.