maandag 30 april 2007

Museumspinnen

Twee dagen Middeleeuwen, inclusief slapen tussen de kippen, in prettig en leerzaam gezelschap en in een inspirerende omgeving. Anton Reurink en het Historisch Openluchtmuseum Eindhoven onderzoeken hoe in de veertiende eeuw de lakense stof gemaakt werd. Nieuwlichterij als het gebruik van een spinnewiel was daarbij verboden, dus is een van de vragen hoeveel uren er in het met de tol spinnen van de garens gemoeid moet zijn geweest. Proberen! Na een vraag aan 'de Doornroosjes' meldde zich een select groepje nieuwsgierige spinenthousiasten, dat afgelopen weekend een grondige inleiding en heel wat uren oefenmogeijkheid kreeg aangereikt in het Middeleeuwse dorp in het museum.

In the past weekend a group of spinners gathered at HOME to spend some time on reinventing medieval spinning.

Geen wonder dat ook toen de lakense stof al kostbaar was. Wat een hoeveelheid werk zit daar in! Op de Cotswold wol waar we mee aan de slag gingen waren de eerste bewerkingen al gedaan, zoals het wassen in de langsstromende rivier. Pluizen, tesen, kaarden en smouten moest nog wel even, voor we aan het tolspinnen konden.

Master spinner showing how to handle the wool.
Spintollen van haagbeuk met een gebakken steentje aan de onderkant, die steeds evenwichtiger aanvoelen als je er een tijdje mee bezig bent. Gewenning en opbouw van de draad, van allebei een beetje, denk ik.

Drop spindles.


Als je veel oefent, schijn je tot 10 gram per uur te kunnen halen. Voorlopig is dit mijn resultaat van twee dagen, ruimschoots minder dan 10g/u. Maar het is net zo verslavend als alle andere spinactiviteiten, dus de komende tijd ga ik oefenen, en wie weet wat daar nog aan snelheid uitkomt!

Two days of spinning resulted in this amount of yarn. After more excercise, 10 grams per hour should be possible.

De afsluiting van het weekend was nog een onverwacht genoegen: een uitnodiging van de buren om mee te eten, want ze hadden zich een beetje op de hoeveelheid verkeken. Groenekruidensoep, heerlijk brood, forel van het houtvuur, appelmoes en een toetje waarna je geen pap meer kon zeggen, verrukkelijk!

Our neighbours prepared a meal for themselves, but they made too much, lovely!

Voor volgend weekend is er nog hulp nodig, misschien ga ik dan wel weer.

Next weekend, I'll go again!

4 opmerkingen:

astrid zei

is dat elk weekend dan?

José zei

Nee, maar toevallig is het komend weekend modeweekend, en dat combineert met wolbewerken, vandaar.

yvonnep zei

Leuk die foto's. Heb mijn commentaar daargezet. Vond ik ook wel stoer.

E-mile zei

10 gram per uur; wat een werk zeg! Hoeveel gram 'doe' je op een spinnewiel in een uur?