zaterdag 30 juni 2007

Twee af, een op komstIk heb mijn Branching Out niet afgekregen voor het begin van de Mysterystole3, maar wel een paar wanten en een paar sokken. De wanten zijn voor 1 juli, de sokken voor B, als hartverwarmertje.
Van de Mysterystole heb ik nog geen plaatje, want ik ben pas een paar centimeter ver. Naalden 3,5, maar het dunste garen dat ik ooit in mijn handen heb gehad, het lijkt wel naaigaren. Dat wordt samen wel een kantachtig geheel. Niks voor mij, waarschijnlijk, maar ik wilde het eens doen en als het echt niks voor me is kan ik er altijd nog een ontvanger voor zoeken, t.z.t. Hij begon met 2 steken, ik heb er nu 35 of zo (dat moet ook), maar misschien wordt de stola toch niet driehoekig. Spannend!

Gratis patroon van de wanten/Free mittens pattern

I did not finish Branching Out before the first Clue of Mysterystole3 emerged, but I did finish two mittens and two socks.
CO for MS3 went fine, lacy pics will follow.

dinsdag 26 juni 2007

100 gram

Het regent momenteel zo vaak, dat de regenton steeds weer vol genoeg is om nog een vacht te wassen. Deze zwarte draad komt uit de eerste ouessantvacht van dit jaar, de volgende twee liggen gewassen te wachten om gekaard te worden, een witte vacht ligt in de regen in de cementkuip op een laatste spoeling te wachten (als het zo dadelijk even droog is, dan...)
De roserode kempisch heideschaappluis die laatst door de poes zo grondig is getest op zachtheid en warmte, spon mooi op tot een in kleur verlopende draad. De zwarte ouessant vloog ook het spinnewiel in, zodat ik al snel weer aan het dubben sloeg: samen twijnen, of apart? Je ziet wat het geworden is.
Om een klos vrij te krijgen, twijnde ik eerst een restje zwartkop met de ouessant. Resultaat: 44 meter heel zachte zwartwitmix. Toen het rood met het zwart, waarbij bleek dat ik meer rood had dan ik dacht. Na de 195 meter roodzwart was er dus nog genoeg over om 35 meter roodwit te mixen. Alles in het hete sop gemikt, snel toch nog een scheut azijn in het rose spoelwater, tussen de buien door gecentrifugeerd (Hoezo? De centrifuge woont in de garage en ik zet hem even buiten als hij aan het werk moet. Vandaar.) En voila, alweer drie knijpkluwens in mijn voorraad. Vanmorgen waren ze droog en heb ik ze naast een paar andere gehouden. Wat een combinatiemogelijkheden. Ooit vinden ze een bestemming, vast!

Because it is raining every day, I have enough rainwater to wash my fleece in. That is why one is ready and I started spinning with it (the black ouessant in the picture), two are waiting to be carded and one is soaking outside.
I plied the newly spun black ouessant with white german blackhead and with pink-red-dyed kempisch heideschaap. Leftover red was plied with some white from the same sheep.
I always doubt, while spinning, what to do with the yarn under hand: ply it with a totally different color, or let it twist around itself to get more out of the color. I'll do the latter again, later, there is still some wool waiting to be processed!

maandag 25 juni 2007

Reuring in Grolle

Aanstaande zondag, 1 juli, kun je in Groenlo historisch verantwoord en toch aangenaam aan de slag: De Sociëteit Grolse Wanten heeft het hart op de juiste plaats en bewijst dat door op die dag open huis te houden voor ieder die hun missie ondersteunt: het redden van de Grolse want!
Jammer genoeg kan ik zondag niet, misschien een van de lezers hier wel?

woensdag 20 juni 2007

Vondst

Gisteren een eindje gefietst: door de uitbundige lindebloesemgeuren naar Tilburg. Het is maar een half uur, omdat ik de hemelsbrede route neem, maar ik ben er dan echt even uit. Geheel tegen mijn gewoonte in heb ik wel vier winkels van binnen gezien, terwijl ik eigenlijk maar twee boodschappen had. Alle boodschappen zijn gelukt, en dit was de verrassendste, een impulsaankoop bij De Slegte.

Al is een en ander niet overal in al te duidelijke taal uitgelegd, toch kan ik, als beginnende en dus zeer geïnteresseerde weeflezer, hier allerlei informatie uithalen over de verschillende bindingen. Linnenbinding en schuine kepers kende ik wel, maar van een heleboel andere mogelijkheden had ik nog nooit gehoord. Mijn handen jeuken om het grote weefgetouw uit te klappen, of het kleine weer in elkaar te zetten...

In a secondhand bookshop I found this book on weaving, describing all kinds of bonds and twills I never heared of. My looms are calling out to me now, fighting the spinningwheels to come first at my hands when I enter my fiber sanctuary yarn room.

zondag 17 juni 2007

HerhalingHet beviel me wel, afgelopen week, met die eerst zo felle wol die al snel gematigder werd tijdens het spinnen en toen zo verrassend twijnde met wit. Dat wilde ik ook wel eens doen met een donkere draad! Zo gedacht, zo begonnen. Flinke pluk witte ouessant uit de (nog steeds volle, onvoorstelbaar) doos met gekaarde wol getrokken. In de pan met de laatste twee zakjes tokolimonade, citroen en perzik. Stinken? Ja. Kleur genoeg? Nee. Even bijgemengd met kleurstof en nog maar een tijd laten pruttelen. Leuk soepje!
Hup op het spinnewiel, werd ook wel mooi. Maar ja, er stond nog een bijna volle klos al gesponnen zwartkop, deels gemaakt in Haaksbergen, en voor een donkere mengdraad zou ik eerst nog een klos donker moeten spinnen. Dat kan altijd nog, ik wil resultaat! Nu is de limonadewol dus getwijnd met de ongewassen zwartkop, dat zagt er op de klos nog wat groezelig uit.

Even een paar keer door 'zo heet mogelijk' water (voor mij te heet, voor die wol mag het misschien zelfs nog wel een paar graadjes meer zijn) en voila: weer 272 meter (meteen opgeschreven) lekker zachte en heel fleurige wol. Wel dun, ik denk voor naalden 2 of 2,5. Dat was eigenlijk niet de bedoeling, ik dacht dat ik die zwartkop dikker had gesponnen en heb de kleurige draad heel dun gemaakt, omdat ik die vaker om de witte wilde laten winden. Toen de witte draad ook dun bleek, heb ik maar 'gewoon' getwijnd. Ach, dan doe ik dik met een dun kleurtje toch een andere keer, zo blijf ik lekker bezig.

Summary:
This is kind of a repeat of last week's yarn: lemonade dyed and white single.
(Short summary? Yes, but you get the idea!)

Meer, meer

Terwijl Doortje in het materialenlab druk bezig was met het testen van de zachtheid, de kleurbeleving en de warmte die pasgeverfde wol kan geven, ging ik met haar netwerken bij de wolinzameling in de binnenlanden van Biezenmortel. Omdat het regende dat het goot, mochten we om te beginnen bij een van de schaapscheerders in de auto komen zitten om uit te leggen wat we kwamen doen. Dat leverde een schat aan informatie op. Het belooft heel wat voor de vachtenaanvoer volgend jaar, en voor de uitwisseling van kennis binnenkort. Na een handvol spekkies meegegeten te hebben met de mannen van de wolhandel, kwamen we aan de praat met nog een scheerder, en met meer schapenhouders. We konden maar net ontsnappen aan een lawine van vachten, maar met veel veelbelovende nieuwe contacten en elk met een lamsrookworstje van de boerderij (jammie!) zijn we heel tevreden weer vertrokken.

Doortje was busily investigating the softness, the warmth and the beneficial workings of the color of a newly dyed roving, while she and I went networking: we met many people that have and/or shear sheep, and next year (after having processed all we have in our stash now (NOT)) we will have the opportunity to obtain many fleece from more and less common breeds!

donderdag 14 juni 2007

Geuren en kleuren

Gisteren kreeg ik opnieuw een vacht van een Kempisch heideschaap. Reden om de sjaal en de wanten die van de wol van dat schaap gemaakt zijn, aan de schapenmama te geven, die daar erg blij mee was. En de dag daarvoor verfde ik voor de gelegenheid vast een flink stuk van de vacht van vorig jaar, met Kool Aid en tokolimonade. Een zoete walm ('no sugar added', maar toch...) vulde het hele huis en het resultaat leek wel een psychedelische suikerspin.

Because I received a new fleece of the 'kempisch heideschaap', I dyed a part of last year's fleece with Kool Aid and other lemonade. (Ew, that smell!!!)

Tijdens het spinnen zag het er al wat netter uit.

This is how it looked on the wheel.

Een spoel gekleurd twijnen met een spoel wit, dat past zelfs niet meer op de spoel van het andere spinnewiel (heb ik dan toch ook nog een spinnewiel met grotere klossen nodig? ;-) )
Het effect is wel heel anders dan wat ik in gedachten had toen ik met de limonade begon te knoeien.

I plied the dyed single with a white one, the result did not fit on the bobbin any more (I wonder why...) and it looks, well, different from what I had in mind when I started messing up the kitchen.

Anyways: ik heb nu ongeveer 285 of 385 (grrr, ik heb geteld, maar ik ben behoorlijk cijferblind, en ik heb het niet opgeschreven) meter heel zachte in kleur verlopende heideschaapwol. Flink gewassen, dus die vreselijke lucht is er gelukkig helemaal af.

The result: a lot of soft, irregular yarn (in shape and in color), washed and rinsed thoroughly, and therefore smelling OK.

woensdag 13 juni 2007

Mysterystole 3

tijdens de afgelopen Kreadoe scoorde ik bij Lambert de Groot een streng Adriafil classic DLG (kleur 11). 100 gram, 1 kilometer, geen idee waarvoor, maar heerlijk zacht en zo mooi! Via FlickR kwam ik terecht bij een nieuwe KnitALong: Mysterystole3. Ideaal voor dit garen, dus ik heb me opgegeven. (Hoezo had ik toch al van alles te doen?)
Nu snel Branching Out afmaken, dan kan ik iets nieuws beginnen!

Mysterystole3 is my newest subscription. Trying to stretch time to the limit...

Kabelwanten

Aangepast patroon voor een volgende aflevering van MittensKal: simpele wanten met een kabel bovenop en anatomisch verantwoorde duimen zonder gaatjes. Wonderlijk gneoeg zijn ze lekker zacht. Wonderlijk? Ja, gemaakt van niet zo erg nauw uitgezochte wol van het Kempisch heideschaap* en het Tiroler steenschaap.

Surprisingly soft cabled mittens, a pattern for a coming MittensKal project. Surprising, because I did not expect this softness, with the wool coming from heideschaap** and bergschaap (sheep with heather and mountain in their names: usually rather rough types).

*Vacht van vorig jaar, vanmiddag haal ik die van dit jaar op!
**Last years' fleece, this years' to be collected today!

Bokkepruikje?

Afgelopen zaterdag KIP-ten we dus bij de Geitjes (zie vorige bericht). We hadden niet gereserveerd, daar was moeder Geit niet blij mee. Vreemd, horecamensen die sjacherijnig worden als er klanten komen. Gelukkig kwam alles op z'n pootjes terecht. Nou ja, bijna alles: we hebben lekker gebreid aan de ganzenbordtafel en we kregen meer koekjes dan we op konden, maar niet iederen heeft de locatie gevonden.

Last Saturday we KIP'd, in a restaurant, without reservation, which did not please the innkeeper. Happily they did supply us with tea and lots of biscuits, finally, so we were cosy enough.

donderdag 7 juni 2007

Kippen bij de Geitjes

wwkipday2007Overmorgen, zaterdag 9 juni, is het WorldWide KIP-day. Ook Stitch'nBitch Tilburg doet mee: van half twee tot vier uur gaan we lekker met de breiwerken en eventueel ook met haaksels naar De Zeven Geitjes (Reeshofdijk 18) in Tilburg. Er gaan wat kinderen van de leden mee, er zijn daar speeltoestellen en dieren, banken, wc's en voor als er regen zou vallen (60% kans op 2-7 mm neerslag...) is er onderdak. Wat willen we nog meer?
Nou, onverwacht bezoek vinden we ook erg fijn, dus als je in de buurt bent, of er speciaal voor op reis wilt: van harte welkom!

zondag 3 juni 2007

Molentjes

Tussendoor eens even een pinwheel vest opgezet van garen dat ik vorig jaar via Ebay heb gekocht. Een bonte mix van katoen, linnen en viscose in twee kleurstellingen, allebei te weinig voor een vest, wel lekker spul voor zomerse dagen en net met elkaar te combineren als je dat een beetje onzichtbaar doet. De meerderingentoeren met de ene draad, de andere met de andere draad. Dat breit nog eens lekker weg! Ik ben al bijna bij de armsgaten.

Tussendoor de arch shaped sokken nog aangepakt. Astrid bracht het boek van Nancy Bush mee naar SnB, en daar zag ik dat ik die teen toch maar niet wilde doen, omdat geregeld drie steken samenbreien op de tenen me wat veel risico op knobbeltjes leek te geven. Dan maar een omgekeerde pinwheelteen! Ik dacht dat dit goed zou passen op mijn linkervoet, maar ik bleek verkeerd geredeneerd te hebben: het is perfect anatomisch correct voor rechts. Nu voor de andere sok nog even correct andersom rekenen, dan kan ik er straks gewoon mee rechtdoor lopen. Met molentjes lopen, dat krijgt zo weer een heel nieuwe betekenis.

The windmills of my mind brought two wips together: a pinwheel sweater (quick knit, perfect for summer) brought me to experiment with a new type of toe for the arch shaped socks I'm knitting. What I expected to become a great left sock turned out to be THE right one. Now for a reverse of the pattern, so I can walk straight on in this pair.

vrijdag 1 juni 2007

HZG reddingsactie

de laatste aflevering? Bij Tijm kun je alles lezen over de reddingsactie voor Handwerken zonder Grenzen. Kijk even daar en reageer, als je wilt dat het blad blijft bestaan!

The Dutch magazine Handwerken zonder grenzen will disappear if it is not rescued: the publisher went bankrupt, the magazine might survive if it is restarted by another party. But only when enough support (new subscriptions, mails) comes up.