donderdag 17 juli 2008

Vrrrroem...

Waar blijft de tijd, het is opeens half juli! Aan de zomer is dat nog amper te merken, maar de bessen rijpen flink (ik graas dagelijks in de tuin) en de schapen zijn geschoren, dus het zal toch wel ;-)

Black Welsh Mountain ramAfgelopen woensdag was het Black-Welsh-Mountain-vachtengraaifeest in Biezenmortel. Deze schone jongeling en zijn 16 vrouwen hadden de scheerder op bezoek gehad en hun vachten lagen te wachten op graaigrage spinsters. Met ons drieën hebben we aardig wat vachten doorgeploegd en heel wat heerlijks uit de baal gehaald. Toen de boer zag dat we er geen stro bij namen, bedacht hij dat ze volgend jaar wel kunnen proberen nog netter te scheren. Hoera!

Last week this Black welsh mountain ram and his ladies were waiting to give me and her their fleeces.

black welsh mountain wolDe wol is niet heel lang, maar wel echt zwart en met veel krimp. lekker vet ook, het glijdt zo het spinnewiel in, dus dit proefstrengetje van 30 meter (navajo, op het schippertje gesponnen) was zo klaar.

The wool is not very long, but raven black, and very soft, a delight for the eager spinner. I spun 30 meters (measured after navaho plying) in a sigh.

ad met mutsTwee dagen later was het weer bal: wolinzameling in Moergestel. Zie hier schaapscheerder Ad voor een deel van de ingebrachte wol, poserend met de muts die hij die dag kreeg. Het was warm genoeg om zonder muts te lopen, maar voor de foto mocht hij toch even op.

Eigenlijk hoefde ik niks, maar ja, met een rolletje plastic zakken op zak en met zoveel heerlijks om je heen en als je er dan toevallig toch bent... Ik nam vijf zakjes mee naar huis, met heerlijk zachte blauwe texelaar, met Nederlands bont schaap en met een pluk swifter, omdat die zo lekker zacht naar me lag te zwaaien. Ook hier weer een schapenhouder die enthousiast bedacht dat volgend jaar die vacht van dat ene schaap beslist apart gehouden zal worden, want dat is zo mooi!

Two days later it was wool collection day in Moergestel, where again... OK, I only took five not very large bags full of goodies from there, and again a promise from a sheep owner to make sure next year the best fleece will be kept separate.

mutsClose up van de muts: de donkere wol is ouessant, de lichte is met noot geverfde Duitse zwartkop. Over het kleurverloop is nagedacht. Eerst een stuk met alleen donker, dan een stuk met afwisselend donker en gemeleerd (een draad donker, een draad licht), waarbij ik eerst meest donkere toeren breide en daarna steeds meer lichtere (alles donker, 1 licht, 3 donker, 1 licht, 2 donker, 1 licht, 1 donker, 2 licht, 1 donker etc), toen een stukje gemeleerd en voor de top dezelfde verlooptruc met gemeleerd en licht garen, maar dan iets korter (veel-1-2-1-1-2-1-eind) omdat het anders niet paste.

The hat I made for Ad, who invited us to this collecting happening. It is made of ouessant (dark) and german blackhead dyed with chestnuts.

jacobean sokken hiel

En eindelijk zijn de jacobean sokken af. Ze hebben een prachtige hiel, met verkorte toeren met dubbele omslagen, waar ik wel even op heb zitten turen maar die eigenlijk erg logisch en eenvoudig is. Zulke hielen ga ik vaker maken! De dikte van de sokken valt tegen.

I finally finished my jacobean socks. The heels are lovely and the socks feel fine, but they seem a bit thin.

rood+blauwHet garen is M+M Vecta, net als van mijn heerlijke amblesokken, maar dit garen is duidelijk veel dunner, vreemd genoeg. Ze gaan meteen in de was, dat maakte de andere sokken van dit garen ook wat steviger, dus daar zal het wel mee goedkomen.

I used M+M Vecta, as I did for my amble socks. Comparison of the two colors shows why those feel a lot sturdier. I hope washing will take away part of the difference, jacob+jacob are already waiting for it in the laundry bin.

Verder wordt er momenteel niet overmatig gesponnen of gebreid, want gelukkig heb ik het druk met werk. Fijn voor de schatkist, jammer voor de hobbytijd ;-)

3 opmerkingen:

Vera zei

Wat een gaaf schaap! Kan hij daar een lammetje van achterhouden volgend jaar, voor in je tuin :D

annita zei

Prachtig, die zwarte wol en wat heerlijk om in al die vachten te kunnen graaien.

Ammerins zei

mooooooi!

Kijk, JIJ moet onze Friese SnB groep gewoon lekker leren spinnen... ;)